Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle: Bu Yıl Teşebbüslere 7,7 Milyar TL Ceza Kestik
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, bu yıl teşebbüslere yaklaşık 7,7 milyar lira para cezası kestiklerini belirterek, “Özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın harcamalarını etkileyen sektörler her zaman odağımızda olacak” dedi.
Küle, Kurumun 2024 yılında yürüttüğü soruşturmalar ve 2025 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Küle, mesailerinin bu yıl içinde yoğun geçtiğini, 520 dosyayı karar bağladıklarını ve söz konusu kararlardan 156’sının rekabet ihlallerine ilişkin yürüttükleri dosyalar olduğunu söyledi. Bu dosyalardan sadece 5’inde ihlal tespiti olmadığını ve bu durumun işlerinin titizliğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.
“İhlal tespiti yapılan dosyalarda 87 taraf, bunu kabul ederek uzlaştı. 18 dosyada ise soruşturma süreci sonunda ihlal tespit edilerek ceza verildi. Yine soruşturma kararlarının 21’i, teşebbüslerin sunduğu taahhütlerin tespit edilen rekabet sorunlarını giderecek yeterlikte bulunmasıyla sonlandırıldı. Bunların bir kısmı, ön araştırma sonunda soruşturma açılmasına gerek bulunmayan kararlar.”
DÜŞÜK VE ORTA GELİR VURGUSU
Küle, teşebbüslere adil rekabet ortamı sağlamak amacıyla idari para cezaları kestiklerini ve bu yıl teşebbüslere verilen toplam para cezasının 7,7 milyar lira olduğunu belirtti.
“Geçtiğimiz yılda olduğu gibi 2024’te de gıda, tarım, sağlık, inşaat, kimyasal ürünler, tekstil, bilişim ve eğitim gibi sektörler radarımızdaydı. İlaveten enerji, finans, elektrikli araç şarj altyapısı hizmetleri ile gıda kontrol laboratuvarları gibi alanlara da yöneldik. Özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın harcamalarını etkileyen sektörler her zaman odağımızda olacak. Bu yıl son kullanıcıların tükettiği ürünlere ek olarak bu ürünlere girdi sağlayan çok sayıda üst pazarı da incelemeye aldık.”
Rekabete aykırı uygulamaların tespitinde yapay zekayı kullanacaklarını vurgulayan Küle, teknolojilerin gelişmesiyle denetleme araçlarını artırdıklarını açıkladı. Ayrıca ikincil mevzuatlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Küle, faaliyetlerinin yurt içi ile sınırlı olmadığını, Türk Devletleri Rekabet Konseyi’nin kurulduğunu hatırlatarak, sektör taramalarında depremlerin ekonomik boyutlarının rekabet hukuku açısından incelendiğini ve bölgedeki yeniden inşa sürecinin tamamlanana kadar sektör incelemelerine devam edeceklerini söyledi.
Gelecek Yıla İlişkin Etkin Rekabet Ortamı
Küle, adil ve yarışılabilir bir rekabet ortamını koruyarak vatandaşların kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlere ulaşmasını sağlamak için çalışmalarının kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Tüm teşebbüslerin kanunu ihlal etmemesini temenni ettiklerini fakat devam eden soruşturmaların yoğun geçeceğini, Kurumun para cezaları ve yaptırımlarının gündemde olmaya devam edeceğini ifade etti.