Dün Aydınlık bugün Milli Gazete

Posted by

İran’ın füze harekâtı sırasında Malatya’daki Kürecik Radar Üssü’nün İsrail’in korunmasına yardımcı olup olmadığı tartışılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, söz konusu iddiayı yalanlayan bir açıklama yaptı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Malatya’da yer alan Kürecik Radar Üssü, tamamen ulusal güvenliğimiz gereği kurulmuş olup NATO müttefiki ülkelerin halklarının, topraklarının ve kuvvetlerinin korunmasını amaçlamaktadır. Bu radar sisteminden elde edilen bilgiler, NATO’nun mevcut prosedürleri çerçevesinde müttefiklerle ittifakın savunmasına yönelik paylaşılmakta ve kullanılmaktadır. Radar bilgilerinin İsrail gibi NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir.” ifadeleri kullanıldı.

Aydınlık gazetesi ise dün manşetinden yayınladığı bir haberde İran’ın saldırısında Kürecik Radar Üssü’nün kullanıldığı iddiasına kanıtlar sundu. Gazete, haberine ‘AK Parti bu sorumluluktan kaçamaz’ başlığını attı.

AYDINLIK’IN ARDINDAN MİLLİ GAZETE

Bugün de Milli Gazete Kürecik Radar Üssü iddialarını manşetine taşıdı. Gazetede yayımlanan haberde “Hükûmete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, siyonist İsrail rejimini muhafaza eden Kürecik Radar Üssünün “maharetlerini” tek tek anlatmış… Kürecik hakkında ortaya konulan ciddi iddialar, Millî Savunma Bakanlığının “İsrail’e veri sağlamıyoruz” beyanlarıyla tezat oluşturuyor.” denildi.

Milli Gazete’de Bekir Sıtkı Şirin imzalı haberin tamamı şu şekilde:

“Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin 2021 yılında Kürecik Radar Üssü’nün bütün “maharetlerini” anlattığı ortaya çıktı. Söz konusu gazetenin haberine göre Türkiye, sadece NATO kullanımını şart koşmasına rağmen buradaki bilgiler İsrail’e aktarılıyor. İran’ı gözetleyen radar sisteminden elde edilen istihbarat bilgileri, NATO’ya ve ABD’ye gönderiliyor. Ancak İsrail’in ABD ile balistik savunma konusunda var olan özel anlaşması gereği, bu bilgilerin Körfez ülkeleri ve İsrail ile paylaşıldığına kesin gözüyle bakılıyor.

Siyonist İsrail rejimi altı ayı aşkın bir süredir Gazze’de acımasız bir soykırım gerçekleştirirken Ankara’nın bu süreçteki pasif tavrı tepki çekiyor. Hükümet, Siyonistlerin insanlık dışı katliamlarına rağmen ancak altı ay sonra İsrail’e yönelik ihracatı kısıtlayabilirken Türkiye’de bulunan emperyalist üslerin varlığı da vicdanları yaralıyor. Bu bağlamda ülkemizde bulunan İncirlik Üssü ve Kürecik Radar Üssünün varlığı tepkileri de beraberinde getiriyor.

İncirlik Üssü ve Kürecik Radar Üssünün ülkemizdeki mevcudiyeti tam anlamıyla İsrail rejimine yarıyor. Bu üslerin Siyonist İsrail rejimine destek görevi gördüğü konusunda tereddüt bulunmazken hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak’ın 2021 yılında yayınladığı bir haber de adeta itiraf niteliği taşıyor. Öyle ki söz konusu gazetenin 2021 yılında Kürecik Radar Üssünün bütün “maharetlerini” anlattığı ortaya çıktı.

BİLGİLER İSRAİL’E AKTARILIYOR

Yeni Şafak’ın aktardığına göre Türkiye, Kürecik Radar Üssüne dair projeyi onayladığında sadece NATO kullanımını şart koşuyor. Türkiye’nin sunduğu şarta rağmen buradaki bilgiler İsrail’e aktarılıyor. Kürecik Üssü, İsrail’i balistik füze saldırısından koruyan en önemli üs konumunda bulunuyor. Kürecik Radar Üssü, NATO’nun balistik füze savunması kapsamında, 2010’da Lizbon’daki NATO zirvesinde alınan karar gereği kuruluyor. Üssün yapımı ABD personeli tarafından Şubat 2012’de tamamlanırken radar istasyonunun kontrolü de Avrupa Aşamalı Adaptif Yaklaşımı çerçevesinde NATO Almanya Ramstein Hava Unsur Komutanlığı tarafından yapılıyor.

İSRAİL’İN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR

Amacı, NATO’yu Rusya ve İran’dan gelecek uzun menzilli balistik füzelerden korumak olan THAAD sistemi radarları, NATO bölgesinde ABD ve Türkiye’de Kürecik’te mevcut bulunuyor. Sisteme dâhil edilen NATO dışı ülkeler ise İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan. Ayrıca, Katar’da da bir erken uyarı radarı bulunuyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak’ın aktardığına göre Türkiye, bu projeyi onaylarken sadece NATO için kullanımını şart koşmuştu. Bu doğrultuda Kürecik radarından elde edilen istihbarat bilgileri, NATO’ya ve ABD’ye gönderiliyor. Ancak İsrail’in ABD ile balistik savunma konusunda var olan özel anlaşması gereği, bu bilgilerin Körfez ülkeleri ve İsrail ile paylaşıldığına kesin gözüyle bakılıyor.

BAKANLIK, KÜRECİK’E İLİŞKİN NE DİYOR?

Kamuoyundaki gündeme ilişkin açıklamada bulunan Millî Savunma Bakanlığından, Kürecik Radar Üssünün durumuna dair de değerlendirme geldi. Kürecik’teki NATO radarının İran’ın İsrail’i vurduğu sırada İsrail’e bilgi aktarıp aktarmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Millî Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Kürecik radarı, tamamen ulusal güvenliğimiz gereği kurulmuş olup, NATO müttefiki ülkelerin korunmasını amaçlamaktadır. Bu radar sisteminden elde edilen bilgiler NATO prosedürleri çerçevesinde müttefiklerle paylaşılmakta, NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir