Dev nesne yörüngeleri bozmuş!
Güneş Sistemi’nde Dev Bir Nesnenin Etkisi Olabilir
Toronto Üniversitesi’nden fizikçiler Garett Brown ve Hanno Rein ile Arizona Üniversitesi’nden Renu Malhotra’nın yürüttüğü yeni bir araştırmaya göre, Güneş Sistemi’nin erken dönemlerinde devasa bir nesne sisteme girmiş ve gezegenlerin yörüngelerini bozmuş olabilir.
Araştırmacıların simülasyonlarına göre, bu gizemli nesne, Jüpiter’in kütlesinin 8 katından büyük ve Mars’ın yörüngesine yakın bir noktadan, saniyede 2.69 kilometre hızla geçmiş olabilir. Yörüngelerin bugünkü eğriliğini en iyi açıklayan model bu senaryo oldu.
Yıldızlararası nesnelerin Güneş Sistemi’ni ziyaret ettiği biliniyor. Örneğin, 2017 yılında keşfedilen Oumuamua, Güneş Sistemi’ne girip çıkan bir yıldızlararası asteroid olarak kayıtlara geçti. Ancak bu nesne, Güneş Sistemi’nin yörüngelerini değiştirebilecek kadar büyük değildi.
Araştırmacılara göre, 50 bin farklı senaryonun simülasyonları, devasa bir nesnenin Güneş Sistemi’ni şekillendirebileceğini gösteriyor. Böyle bir olayın gerçekleşme olasılığı düşük olsa da – 1/1.000 ile 1/10.000 arasında – galakside bu tür karşılaşmaların sanıldığından daha yaygın olabileceği düşünülüyor.
Güneş Sistemi’nin şeklinin daha fazla değişip değişmeyeceği belirsiz. Ancak bilim insanları, gelecekte bu tür yıldızlararası karşılaşmaların daha fazla araştırılmasının, galaktik komşuluklarımızı anlamamız için önemli olduğunu vurguluyor.