Dolar ve borsa için yıl sonu beklentisi: ‘Daha da aşağılara gitmesi söz konusu olabilir’
Milliyet.com.tr/ Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi cuma günü 10652 puan seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. 10500 puan seviyesinin de üzerine çıkan endekste sert hareketler oldukça dikkat çekti. Özellikle son dönemde borsada bir kar satışı, düzeltme olabileceğine yönelik beklentiler artmıştı. Peki yeni rekorun nedeni ne?
Öte yandan ons altın fiyatı cuma günü 2422 dolara yükselirken, gram altın 1 ayın ardından ilk kez 2500 lira seviyesinin üzerine çıktı. Gram altının spot fiyatı 19 Nisan tarihinde 2552 lira ile rekor kırmıştı.
Dolar/TL’de ise son dönemlerde yatay negatif seyir hakim. Dolar/TL’de 32.20’nin altında fiyatlamalar dikkat çekiyor. Peki dolarda düşüş devam eder mi? Gram altın için yeni tahminler ne?
‘DOLAR BAZLI HALA ÇOK UCUZ’
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Borsanın rekor kırmasını hazırlayan etkenler Merkez Bankası’nın rezervlerinde hızlı düzelme, yabancı girişinin devam etmesi, borsaya yatırımcı girişleri ve haziran ayında gri listeden çıkma beklentisiyle birlikte yabancı girişinin artarak devam edeceği beklentisidir.
Yurt dışında ABD verileri faiz indirimi umutlarını artırınca gelişmekte olan piyasalara para girişi beklentisi artmıştır. Borsaya dolar bazlı bakan yabancı yatırımcı henüz dolar bazlı zirveden çok uzakta olduğumuzu görmektedir. TL’nin aşırı değersiz olması nedeniyle yabancı gözüyle borsa hala çok ucuz olup dolar bazında tarihi zirveyi denemesi için endeksin 16.000 puan seviyelerine kadar yükselmesi gerekir. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsaya 194.000 kişiye yakın yatırımcı girişi olması da yukarıda belirttiğimiz düşünceyi doğruluyor. Ancak teknik bir indikatör olan RSI’nın endekste riskli seviyeler sinyali vermesi kısa vadede kar realizasyonu riskini artırmaktadır. Şimdilik teknik olarak da yukarı sinyalleri gelmeye devam etmektedir.
BORSADA YIL SONU HEDEFİ
Borsada yıl sonu tahmini yapabilmek için yılın ikinci yarısına ilişkin sermaye akımlarını bilmek gerekiyor. Mevcut koşullarda hedeflenen enflasyon gerçekleşir ve yabancı ilgisi devam ederse endeksin dolar bazında zirveleri test etmesini beklemek pek de yanlış olmaz. Bu arada dolar/TL gevşerse yukarıda belirttiğimiz 16.000 hedefi 1-2 bin puan aşağıya düşer.
‘EYLÜL GİBİ BU SEVİYELERİ TEST ETMESİ MÜMKÜN’
Borsada 14.000 puan seviyeleri görülebilir. Ancak ara kar satışları gelebilir. Bu hedef için mevcut pozitif ortamın devam etmesi gerekiyor. Gri listeden çıkılırsa, hızla düşen enflasyon ile birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırımları gelirse eylül ayı gibi bu seviyeleri test etmesi mümkün.
ALTINDAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?
Ons altın ile ilgili daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım yorumlarda yukarı eğilimine devam edeceği beklentimi ifade etmiştim. Bunun için ise temel varsayımımız faiz indirimleri beklentisinin zarar görmemesidir. ABD verileri faiz indirimi umutlarını artırınca akabinde ons altın hızlı bir tepkiyle, 2300’lerden 2400’lerin üzerine kadar yükseldi. Temel gerekçe faiz indirim umutlarının artmasıydı. Bu arada jeopolitik riskler hala altını güvenli liman olarak tutmaya devam etmektedir.
Gerek ons altın gerek gram altında kısa vade kar satışı gelebilir. Ancak yukarı trend devam ettiğinden daha sonra tekrar yükselişe yöneleceğini düşünüyoruz. İçeride dolar/TL’de düşüş riski gram altın getirisini riske atsa da 2552 TL seviyesini tekrar test etme ihtimali fazladır.
GRAM ALTIN İÇİN 2750-3000 ARALIĞI MÜMKÜN MÜ?
Bunun için gram altının 2550 TL seviyelerini aştığını ve güçlü kaldığını görmemiz lazım. Şimdilik zor bir hedef gibi görünüyor. Kaldı ki uluslararası ticaret kısıtlamaları kalkar veya jeopolitik riskler azalırsa altında düşüş riski de var.
DOLAR/TL’DE YIL SONU TAHMİNİ
Dolar/TL’de yabacı kuruluşların TL lehine pozisyon alınması önerilerini görmekteyiz. Kaldı ki yıl sonu dolar/TL tahmini olarak da 34-38 bandında beklentiler açıklandığını görüyoruz. Daha önceki yorumlarımızda da belirttiğimiz gibi tahvile ve TL depoya gelen yabancı yatırımcının bozduğu dövizi Merkez Bankası rezervlerini düzeltmek için kullanmaktadır. Eğer TCMB rezervlerini güçlendirmek için dolar alımı yapmasaydı dolar/TL’de 29 lira seviyelerini görebilirdik. Önümüzdeki dönemde rezervlerin düzelmesine bağlı olarak TCMB hedefine ulaştıktan sonra dövizde oluşacak arz fazlası kurları aşağı itebilir. Yıl sonu 34 TL civarı olan hedefi faizlerle karşılaştırdığımızda kurun daha da aşağılara gitmesi durumu söz konusu olabilir.”